Enkelejda Zajmi

Eng:

 

The prominent Albanian flutist Enkelejda Zajmi Gorani was born in Tirana where she completed her high school studies from the School of Arts ‘Jordan Misja’. Enkelejda continued her studies in flute at the Academy of Fine Arts in the class of the prestigious professor Xhovalin Shestani. Soon after her graduation in 1992, she won a flute competition in Opera and Ballet Theatre -Tirana OBT in 1993. During her time of working at the OBT, she contributed in many performances until December 2000, when her cultural activity moved to Prishtina. As a performer, she took part in various activities with the Philharmonic Orchestra – Opera of Kosovo. 

Enkelejda has participated in several festivals as a solo performer and also a member of the orchestra where she has performed classical and contemporary pieces as well as Albanian traditional music. Some of the festivals she has participated in are: ‘Re Musica’, International Festival Chopin Piano Fest, International Festival of Chamber Music, Albanian Composers Festival, Festival “Zambaku I Prizrenit” and others.

Her performances includ the Philharmony of Kosovo Concert in C major by Vivaldi under the direction of the conductor Arber Dhomi (2005), concert of Branderburg nr 4 in G-dur under the direction of the Japanese conductor Toshio Yanagisawa (2009), Lowell Lieberman Concert under the direction of the American conductor Gregory Charette (2008). Enkelejda is a member of the Kosovo Philharmonic Soloists Ensemble, the Balkan Sextet ‘Pro Arte’,’Trio Vivo’ ensemble, and the Balkan Chamber Orchestra.

 

Alb:

Flautistja e mirënjohur shqiptare Enkelejda Zajmi Gorani ka lindur në Tiranë ku mbaroi edhe shkollen e mesme në Liceun Artistik “Jordan Misja”. Enkelejda vazhdoi studimet në drejtimin flautë në Akademinë e Arteve të Bukura në klasën e të mirënjohurit prof. Xhovalin Shestani prej së cilës diplomoi në vitin 1992. Menjëhere pas diplomimit, në shtator të 1993, ajo  fitoi konkursin si flautiste në Teatrn e Operas dhe Baletit në Tiranë. Në TOB ka punuar dhe kontribuar në shumë shfaqje deri në dhjetor të vitit 2000, kur aktiviteti i saj kulturor u zhvendos në Prishtinë ku punon e merr pjesë në aktivitete të ndryshme me orkestren e Filharmonisë – Operas së Kosovës.

Enkelejda është prezantuar në disa festivale si soliste dhe anëtare ansamblesh, duke i dhënë rëndësi si muzikës klasike, tradicionale shqiptare edhe asaj bashkëkohore. Disa nga festivalet që ka marrë pjesë janë: Festivali ndërkombëtar i Muzikës ‘Re Musica’, Festivali Ndërkombëtar Chopin Piano Fest, Festivali Ndërkombëtar i Muzikës Kamertale, Festivali i kompozitorëve Shqiptare etj.

Disa nga performancat e saj janë koncerti I Filharmonisë së Kosoves në C-major nga Vivaldi nën drejtimin e dirigjentit Arbër Dhomi (2005), koncerti I Branderburgut nr 4 në G-dur nën drejtimin e dirigjentit japonez Toshio Yanagisawa (2009), koncerti Lowell Lieberman nën drejtimin e dirigjentit amerikan Gregory Charette (2018). Nga muaji mars i vitit 2008 është anëtare e Ansamblit te Solistëve të Filharmonisë së Kosovës dhe gjithashtu është anëtare e sekstetit ballkanik ‘Pro Arte’, ansamblit ‘Trio Vivo’ dhe Balkan Chamber Orchestra.

 

 

Ballkan Sextet “Pro Arte” 

Marina Nikolovska – obo Maqedoni e Veriut, 

Orges Malaj – fagot Shqiperi, 

Ilir Kodhima – korno Shqiperi, 

Enkelejda Zajmi Gorani – flautë, Shqipëri – Kosovë, Astrit Mustafa – klarinet Kosovë,  

Lejla Haxhiu Pula – piano Kosovë

 

Programi:  

Ludwig Thuille: 

Sextet B- Dur, Op.6

  • Allegro Moderato
  • Larghetto

III. GAVOTTE

    Andante, quasi Allegretto

  • FINALE

    Vivace

              ———————-

Francis Poulenc:

Sextet për piano, flautë, obo, klarinet, fagot & corno

  • Allegro vivace
  • Divertissement

    Andantino

III. Finale

    Prestissimo

 

Kreshnik Aliçkaj:

Sextet pianistik

Program Prishtina 2023, 17 05

F.Schubert Lieder transcribed by F.Liszt :

Der Müller und der Bach

Die Stadt

Das Fischermadchen

Gretchen am Spinnrade

Bartók Béla 

Three  Hungarian Folksongs from Csík, Sz.35a

Ostinato

Ballada

Allegro barbaro

Chopin 

Mazurka Op.posth. in A minor (Notre temps)

Mazurka Op.30 No.2

Scherzo No.2 in B-flat Minor, Op.31

Andante spianato et Grande polonaise brillante, Op.22

Profile details