Alice Romano

Eng:

Alice Romano started studying the violin at the age of 9, under the guidance of the esteemed Mº Giovanni Anastasio. She is currently enrolled at the “A. Corelli” Conservatory of Messina, pursuing degrees in both violin and viola. In 2018, she graduated with top honors in both courses. She continued her academic pursuits and completed the Level II Academic Biennium in Viola in 2020, earning the impressive score of 110 cum laude. In 2022, she specialized in Chamber Music at the Conservatory “V. Bellini” in Catania, achieving another remarkable score of 110 cum laude.

From 2018 to 2021, she served as the First Viola in the Italian Youth Orchestra of the Fiesole Music School, an experience that allowed her to perform at various theaters in Italy and on important occasions, such as the Republic Day Concert at the Quirinale, Young Euro Classic at the Berlin Konzerthaus, Accademia Chigiana, Ravello Festival, and Festspiele der Jugend-Alto Adige Festival.

Since is a member of the Orchestra Luigi Cherubini, led by the renowned conductor M° Riccardo Muti and collaborates with Accademia Nazionale di Santa Cecilia, with whom she has performed at the Slovenská Filharmónia in Bratislava and the Auditorium parco della musica in Rome and internationally acclaimed conductors, including D. Gatti, V. Aškenazy, J. Valčuha, L. Viotti, A. Lonquich, and D. Rustioni.

 

Alb:

Alice Romano filloi të studionte violinë në moshën 9-vjeçare, nën drejtimin e maestro Giovanni Anastasio. Aktualisht ajo është e regjistruar në Konservatorin “A. Corelli” të Mesinës, duke ndjekur studimet për violinë dhe violë. Në vitin 2018, ajo u diplomua me nderime të larta në të dy kurset. Ajo vazhdoi studimet dhe  përfundoi Bieniumin Akademik të Nivelit II në Violë në vitin 2020, duke fituar rezultatin mbresëlënës prej 110 lavdërimesh. Në vitin 2022, ajo u specializua në muzikën kamertale në Konservatorin “V. Bellini” në Katania, duke arritur një tjetër rezultat të jashtëzakonshëm prej 110 cum laude.

 

Nga viti 2018 deri në vitin 2021, ajo shërbeu si Viola e Parë në Orkestrën e Rinisë Italiane të Shkollës së Muzikës Fiesole, një përvojë që e lejoi të performonte në teatro të ndryshëm në Itali dhe në raste të rëndësishme, si Koncerti i Ditës së Republikës në Quirinale, Young. Euro Classic në Berlin Konzerthaus, Accademia Chigiana, Ravello Festival dhe Festspiele der Jugend-Alto Adige Festival.

 

Ajo është anëtare e Orkestrës prestigjioze Luigi Cherubini, e drejtuar nga dirigjenti i njohur Riccardo Muti dhe bashkëpunon me orkestrën e Accademia Nazionale di Santa Cecilia, me të cilën ka performuar në Slovenská Filharmónia në Bratislavë dhe Auditorium parco della musica në Romë si dhe dirigjentë të njohur ndërkombëtarisht, duke përfshirë D. Gatti, V. Aškenazy, J. Valčuha, L. Viotti, A. Lonquich dhe D. Rustioni.

Profile details